Australie

Topografie

Figuur 1.1: landkaart van Australië

Net nadat Austalië ontdekt werd, werd het Terra Australis incognita genoemd. Tegenwoordig kent iedereen het als Australië. Australië ligt in oceanie, het kleinste continent ter wereld. Dit continent bestaat uit Australië, Nieuw-Zeeland en vele kleine eilanden. Oceanie ligt ten zuidoosten van azie.

Australië heeft een totale landoppervlakte van 7.682.300 vierkante kilometer en is ongeveer net zo groot als de Verenigde Staten, wat erop neerkomt op dat het bijna 240 keer groter dan Nederland is. De hoofdstad van Australië is Canberra en niet zoals velen denken Melbourne of Sydney.

Tegenwoordig is Australië onderverdeeld in zes staten: New South Wales, Western Australia, South Australia, Victoria, Queensland en Tasmania. Naast deze staten kent Australië ook twee territoria: Northern territory en Australian Capitol territory.
Figuur 1.2 laat zowel het wegennet als de verschillende staten van Australie zien.


Figuur 1.2: het wegennet van Australië

Demografie
De taal die in Australië gesproken wordt is Engels. Het aantal inwoners van Australië was  in 2009 21.766.711.
Het hoofdras van Australië is het Europeïde (blanke ras) voornamelijk Engelsen.- De Angelsaksischegroep vormt 70% van de bevolking, 1,5% is Aboriginal, 1,3% Aziaten, de rest wordt gevormd door migranten uit o.a. Nederland, Amerika, etc.
In het westen, noorden en midden an het land bedraagt de bevolkingsdichtheid minder dan 1 inwoner per vierkante kilometer. Dit komt door de woestijn die niet geschikt is om te wonen.In het oosten wonen er 10-100 mensen op een vierkante km. In het zuid-westen zijn dat er 1-50 op een vierkante km.
De verdeling van de verschillende godsdiensten ziet er als volgt uit:

Rooms-katholiek (26.4%),
Anglicaans (20,5%),
overige christelijke groeperingen (20,5%),
boeddhistisch (1,9%),
islamitisch (1,5%),
overige godsdiensten (1,2%),
niet-genoemd (12.7%)
15,3% niet aangesloten bij een geloofsgemeenschap

De verdeling in leeftijd bij mannen en vrouwen is te zien in figuur 1.3.



figuur 1.3: verdeling in leeftijd bij mannen en vrouwen

Onderwijssysteem:
In Australië is veertig procent van de mensen lager opgeleid. Twintig procent is middelbaar opgeleid en dertig procent heeft een hoge opleiding gevolgd.
In tegenstelling tot het Nederlandse onderwijssysteem wordt er in Australië geen onderscheid gemaakt tussen het wetenschappelijk onderwijs en het hoger beroepsonderwijs. Alle instellingen in Australië vallen onder de Universiteiten en bieden zowel wetenschappelijk als beroepsgerichte opleidingen aan. Het is in Australië normaal om ongeveer een derde van je studieprogramma tijdens de bachelorfase zelf samen te stellen waardoor twee mensen met hetzelfde diploma van dezelfde opleiding een verschillende waardering kunnen krijgen. Als een bacheloropleiding sterke beroepsgerichte elementen heeft, zal het eerder met een hbo-bacheloropleiding worden vergeleken en omgekeerd. Hierdoor is het voor veel studies niet mogelijk om van te voren aan te geven of het een hbo- of wo-opleiding is.
Bacheloropleidingen in Australië duren meestal drie of vier jaar Na het volgen van een driejarige opleiding kunnen gekwalificeerde studenten een honours programma van één jaar volgen waarna ze een Honours Bachelor halen. Het doel van een honours jaar is verdere verdieping in het hoofdvak als voorbereiding op de masteropleiding. Voor toelating tot de meeste masteropleidingen is een honours bachelor óf een vierjarige bachelor vereist.
Voor een universitaire bachelor heb je recht op drie jaar studiefinanciering.
Masteropleidingen in Australië hebben een studieduur van één jaar (volgend op een vierjarige
bachelor) of twee jaar (volgend op een driejarige bachelor).
Om in aanmerking te komen voor studiefinanciering moet de opleiding in het hoger onderwijs (ho) in
ieder geval erkend zijn.

Klimaat, neerslag en bodemvuchtbaarheid
Het klimaat in Australië is precies het tegenovergestelde van dat in het noordelijk halfrond. De lente is van september tot november, de zomer is van december tot en met februari, de herfst van maart tot en met mei en de winter van juni tot en met augustus. Deze seizoenen zijn overigens niet in heel Australië gelijk. In het zuiden van Australië zijn de seizoenen gelijk aan die van Europa.

In het uiterste noorden van Australië heerst een tropisch klimaat. Hier is ook sprake van een lange hete en droge periode en in de ‘winter' een natte periode. Australië kent ook twee stormseizoenen: het vroege en het late stormseizoen. Het vroege stormseizoen loop van oktober tot en met november. Het late is in april en mei. Het meest ontstuimige weer komt in Darwin voor, hier vallen de zwaarste regenbuien en komen ook vaak cyclonen voor.

In ‘The Outback', Midden-Australië, is een woestijnklimaat. Kenmerkend voor het woestijnklimaat is het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Overdags kan het er erg warm zijn, terwijl de nachten er erg koel kunnen zijn. In de Outback valt minder dan 250mm regen per jaar en het droge seizoen duurt ongeveer acht maanden.

In het zuidoosten is de gemiddelde temperatuur het laagst. Vooral in de winter kan het hier koud worden. Van juni tot en met augustus ligt de minimum temperatuur op 1C . De gemiddelde maximum temperatuur ligt rond de 20C .

Geschiedenis en politiek
Sinds 1901 is Australie een federatie. Het politieke stelsel van Australië is afgeleid van het stelsel van Groot-Brittannie. De regering wordt in Australië de Commonwealth genoemd en is gezeteld in Canberra. Het parlement wordt door het volk gekozen en heeft twee kamers: het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.
De minister-president van Australië is op dit moment Julia Gillard. Zij is de eerste vrouwelijke president van Australie. De partij met de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden wordt de regering en ministers worden gekozen uit de beide kamers. Australië kent zes staten, namelijk: New South Wales, Victoria, Tamanie, Western Australia en Queensland. Ook zijn er twee autonome territoria, namelijk: Northern Territory en Australian Capital Territory. De staten en de territoria hebben allebei een vorm van zelfbestuur, maar de staten zijn in verhouding wel een stuk zelfstandiger. Elke staat heeft zijn eigen premier, parlement en grondwet. De Commonwealth regelt zaken van nationaal belang. De regionale wetgeving wordt overgelaten aan de staten. De besturen van de territoria zijn een stuk afhankelijker van de Commonwealth. De Commonwealth mag alleen direct macht uitoefenenn in de territoria en niet in de staten.

Economie
De economie van Australië is een vrijemarkt-economie, welke wordt gedomineerd door de dienstensector.  De dienstensector beslaat namelijk 68% van het Australische bruto binnenlands product. De landbouw- en de mijnbouwsector zijn samen verantwoordelijk voor 57% van de export van Australië.
De valuta van Australie is de Australische Dollar.  De Australian Securities Exchange is de grootste effectenbeurs van Australië. De economie is de afgelopen 15 jaar gegroeid met gemiddeld 3,6% per jaar.
In de tweede helft van de 20e eeuw veranderde de belangrijkste afzetmarkt voor Australischë handel zich van Europa en de Verenigde Staten naar Azië. De landen waar Australië het meeste handel mee drijft zijn Japan, de China, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Nieuw Zeeland. De belangrijkste exportproducten van Australië zijn tarwe, wol en delfstoffen.
De afgelopen vijf jaar is de werkgelegenheid voor jongeren relatief gunstig. Wel waarschuwen economen dat de huidige economische crisis vooral de net afgestudeerde jongeren gaat treffen.

Dagelijks leven
De australiërs staan er om bekend een gastvrije en "no worries" mentalitieit te hebben. Wat eten betreft lijkt Australië in tweeen gedeeld te zijn. In de grote steden zijn veel goedkope restaurants te vinden en het is voor Australiërs normaal om 3 à 4 keer per week uit eten te gaan. De echte "outbackers" van Australië houden over het algemeen van grote hoeveelheden vlees en magnetronmaaltijden.
Een van de steden die bekend staan om het heftige uitgaansleven is Cairns. De stad is zo gewend aan de backpackers dat je 's nachts na het op stap gaan voor 1 Australische Dollar naar het hostel gebracht wordt.

Cultuur
De Australiër bestaat eigenlijk niet. Australië is een samenstelling van allerlei verschillende culturen. Australië kent twee uitgesproken bevolkingsgroepen. De oorpronkelijke inwoners van Australië zijn de Aboriginals, de andere groep zijn de Aussies.
De aboriginals wonen vooral in het midden en noorden van Australië. Sinds de jaren 50 zijn de omstandigheden voor deze bevolkingsgroep verbeterd. Voor die tijd werden de aboriginals niet erkend als de oorspronkelijke bewoners en leefden ze in armoede. Ondanks deze verbetering zijn de aboriginals meestal toch slechter af dan hun landgenoten wat betreft huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.
De aboriginals staan bekend om hun (spirituele) band met de natuur, de muziek en de bijzondere schilderkunst.
De Aussie heeft geen speciale kenmerken, het zijn mensen uit alle verschillende streken over de gehele wereld. Ze staan bekend als vriendelijke en relaxte mensen. Er heerst dan ook erg weinig hierarchie in de samenleving. Dit is ook terug te zien in het dagelijks leven. Je zal altijd vriendelijk geholpen worden, waar je ook bent.